Ebben a részben nincs más hátra, mint összefoglalni az eddigieket és teszünk még egy kis kitekintés a spirituális területre.

Áttekintve az előző cikkekben leírt főbb szeleteket: az egyenjogúság előretörése, a fenntartható gazdasági modell bevezetése és a digitalizáció látszanak már most felszálló ágon.

Ezek azok a legfőbb változások, amelyek nagyon észrevehetően zajlanak és zajlani is fognak, szóval ezekre biztosabban lehet alapozni lehetséges jövőképeket. Ahogy az első videóban is említettem, egy science fiction szerű világ felé tartunk, de azt még nem tudjuk, hogy ezt a természettel szimbiózisban valósítjuk meg, vagy másképp.

Sokunkban felmerülhet, hogy mi van, ha valójában ez a korszakváltás egy visszalépés lesz? Mint, amikor a Star Wars-ban, a Köztársaságot leváltja a Galaktikus Birodalom.

Hiszen a felszínen azt látjuk, hogy hatalmas a káosz a világban és folyamatosan olvashatunk híreket arról, hogy a világ több országában erős militarizálódás zajlik.

close up photo of a russian tank
Forrás: www.envato.com

Nos, nekem egyrészt az a véleményem erről, hogy a hírek azok hírek. Úgy vannak elkészítve és feltupírozva, hogy érdekesek vagy félelemkeltőek legyenek. Például semmi értelme nem volt annak, hogy naponta bejelentik a halottak számát, az indok csupán a pánikoltatás. Aki pánikol, az fél, aki fél, azt könnyebb irányítani.

A média cégek a figyelemből élnek és használják azt a pszichológiai és biológiai alap törvényt, hogy az emberek figyelmét mindenek felett egy dologgal lehet felkelteni: a félelemmel. A rangsorban a következő a botrány, tehát ha tudunk valamin csámcsogni vagy pletykálni. És ott van még harmadik helyen a versengés, tehát amikor olyan címeket adnak egy cikknek, hogy Kitalálod mi az a 3 módszer, amivel gyorsabban fogyhatsz?

Másrészt azon a véleményen vagyok, hogy minden krízis bizonytalanságot szül és minden bizonytalanságban fogódzókat keresünk.

A katonaság egy biztos pont, hiszen egy parancsuralmi szervezetről van szó, igen vagy nem válaszokkal. Nagyon pontos, nagyon konkrét, nagyon kiszámítható minden, ami a katonaságban zajlik.

Szerintem azért nyúl több nemzet is a katonaság fejlesztéséhez ebben az időszakban, vagy azért választják a háborús hasonlatokat használó politikusokat vezetőnek, mert biztonságot és kiszámíthatóságot sugároznak.

És ismét fontos megjegyezni, hogy a világ nem fejlődik egységesen. Biztosan lesznek olyan államok ebben az új korszakban is, amelyek a katonai diktatúra irányába mennek és biztosan lesznek olyanok is, ahol megdöntik ezeket a rendszereket.

Az emberek többsége továbbra sem lesz hajlandó arra, hogy tudatosan felelősséget vállaljon a gondolataiért és tetteiért. Nagyon sokan projekciós felületeket akarnak majd és ehhez a megfelelő vezetők, a megfelelő médiakampány keretében meg is fogják kreálni az ellenségképeket, akiket lehet hibáztatni.

Most nézzünk meg egy mélyebb összefüggés halmazt, amit a korszakváltáson merengve fedeztem fel.

Számomra feltűnt, hogy mintha megtettünk volna egy nagy kört a 2. korszak óta és egy fejlettebb szinten hasonló kulturális berendezkedést hoznánk létre, amint akkor.

Elevenítsük fel, miről szólt a 2. korszak.

62 2 korszak small

Kb. a 70 és 12 ezer évvel ezelőtti világban járunk, ahol törzsi berendezkedésben éltük az életünket. Ma, amit látunk az alternatív közösségek, az ökofalvak, a kistelepülésekre kiköltözés, és a mozgalmak előretörésével, az is egy törzsies berendezkedéshez hasonló létezés, de magasabb tudatszinten.

Anno a törzsön belül mindenki egyenlő volt és ez látszik ma kibontakozni mindenhol. A hierarchiákat elutasító legfiatalabb generáció minden különbséget egyenjogúsággal, egyenlőséggel akar felülírni.

A 2. korszak embere tisztelte a természetet és úgy hitte, hogy csak kölcsön kapjuk tőle a javakat. Ezzel összefügg, hogy ma már egyérteműen felismertük, hogy böszmeség volt elhinni, hogy uralni tudjuk a természetet. Önhittségünk akkora mértékű volt, hogy lassan azt kockáztatjuk, hogy a Föld ledob minket a hátáról és nélkülünk folytatja az életet. Egyre inkább rájövünk, hogy mennyire fontos a természettel való szimbiózis.

A 2. korszakban nem volt magántulajdon. Minden a természeté volt, mi csak kölcsön kaptuk a javakat és erre nagyon hasonlít a Great Reset egy korábban tárgyalt fontos pontja, miszerint szinte mindent bérelni fogunk és nagyon lekorlátozódik a magántulajdon.

A 2. korszak embere ciklikus időfelfogással rendelkezett. Ma egy új gazdasági berendezkedést kezdünk támogatni, amit körkörös gazdasági modellnek hívnak. Minél kevesebb szemét, minél több újrahasznosítható alkatrész. Mintha beláttuk volna, hogy nem lehet lineárisan a végtelenségig fejlődni az egyértelműen lehatárolt materiális világban, ami minden szempontból ciklikusan működik.

65 körkörös small
Forrás: www. envato.com

A 2. kor embere nagy valószínűséggel matriarchális berendezkedésben élte az életet, azaz egy nő állt kulcs pozícióban a törzs életében. Ma a nők minden pozícióban és minden hatalmi pozícióban feltűnnek. Indulhatnak elnökválasztáson, egyre több országban bármit tanulhatnak és született egy összehasonlítás is azzal kapcsolatban, hogy a koronavírus krízist azok az országok kezelték a lehető legjobban, ahol nők állnak az állam élén.

Véleményem szerint a nők lesznek a kulcsai a következő nagy korszakunknak, mert ha rajtunk férfiakon múlik, akkor mi folytatnánk a farokméregetős, eszetlen terjeszkedést addig, míg le nem taroljuk az életterünket. Természetesen nagyon sok férfi fogott hozzá ahhoz, hogy terápiával, belső munkával fejleszti önmagát, így a saját belső női oldalát is, és ezáltal ezen férfiak szintén aktív, teremtő szereplői lehetnek az elkövetkező időszaknak. De gyanítom, hogy nem az ilyen típusú férfiak vannak jelenleg komoly döntéshozó pozícióban.

Van egy sejtésem azzal kapcsolatban is, hogy mi lehet az oka annak, hogy jelenleg a férfi és női energia nagyon meg van kavarodva, a férfias nők és nőies férfiak formájában.

Nekem úgy tűnik, mintha a 12 ezer éve elfojtott női energia visszatérne a kollektív tudattalanból és ennek semmi sem szabhat gátat.

Anno megéltük a női oldal dominanciáját, majd a mezőgazdasági forradalom beköszöntével 12 ezer évig uralkodott a férfi oldal, és most egy fejlettebb, integráltabb szinten újra a női oldalé a főszerep, de még az is lehet, hogy egyik oldal sem fog előtérbe kerülni a másik kárára, hanem végre az ismert történelemben először integráltan tudna együttműködni mindkét oldal együtt.

Bármelyik eset is áll fenn, a női oldal visszajövetele mindenképp látszik és ez okoz némi kavarodás a férfi-női elveket illetően.

68 integrating masculine feminine small
Forrás: www.google.com

És hangsúlyozom, ez nem egy olyan ideológiai áramlat lesz, amit minden egyes ember meg fog, vagy meg tud élni. Ez egy új csomag, amit egyre könnyebben élhetünk, de az teljesen biztos, hogy továbbra is nagyon sokan fogják képviselni az egoisztikus versengést, a diktatorikus rendszereket, a vallási fanatikusságot, és az ősi életmódot.

Azt még hozzáteszem, hogy az a bizonyos Great Reset nem tudjuk, hogy megvalósul-e egyáltalán, mert a korszakváltások nem úgy működnek, hogy néhány magas rangú ember összedugja a fejét és eltervezik, hogyan éljünk a következő évtizedekben.

Ezek az átmenetek szerintem sokkal több meglepetést és spontaneitást tartalmaznak.

Például, ha a magántulajdon felszámolását vesszük szemügyre, akkor felmerülnek olyan kérdések, hogy kitől fogjuk bérelni a javainkat? Ki határozza meg, hogy mi maradhat magántulajdon? Ki fogja birtokolni a dolgokat, amelyeket bérlünk? És akkor végülis ez nem azt jelenti, hogy egy kevés ember kezében összpontosulnak a javak?

Szerintem ezek a kérdések sokak fejében felmerülnek.

És nem vagyunk olyan könnyen behülyíthetőek, mint pár száz éve.

Szóval tök jó, hogy pár ember néhány éve kitalálta, hogyan kéne mennie tovább az életnek, de én még betenném az egyenletbe a meglepetést és az ellenállást is.

Az ellenállás egyértelmű, hiszen magunkon is megfigyelhetjük, hogy még akkor is felháborodunk, ha a kedvenc kávézónkban átnevezik a szendvicseket. 🙂 Szóval borítékolható, hogy ha globális rendszerváltás lesz, akkor az globális forrongásokkal fog járni.

72 equality t20 d1gbq3 small
Forrás: www.envato.com

A meglepetés faktor, viszont sokkal megfoghatatlanabb. Egyrészt mivel meglepetés, másrészt pedig véleményem szerint egy finomabb szintről fog érkezni.

Valószínűleg annak lesz köszönhető, hogy megtettünk egy 12 ezer éves utat a spirálon felfelé, és ahogy a 2. korszak emberének tudatában megjelent a spiritualitás egy korábbi felfogása, úgy nálunk is felbukkanhat egy későbbi, természetes spiritualitás.

A régebbiek a tudati fejlődést úgy bontakoztatták ki, hogy a természettel kapcsolatos hitet alkottak meg, azaz szellemekkel és démonokkal népesítették be a tájat. Úgy gondolták, hogy minden él, mindennek van szelleme és mindennel lehet beszélgetni. Ezt hívják ma animizmusnak.

Ma már túl a tudományos forradalom eredményein és értelmezésein ennek a korai hitvilágnak nagy részét elvetettük vagy babonának tartjuk, mégis van egy hatalmas jelentősége. Ugyanis ez a korai időszak alapozza meg a természetmisztikát, amit a jelen korunkban valószínűleg tömegesen el fogunk tudni érni. Ez a kifejezés röviden azt jelenti, hogy érezzük azt, hogy a természet él, fejlődik és egy hatalmas erőt képvisel, ami átjár és összeköt bennünket; megtart, fejleszt vagy el is törölhet minket.

Én abban bízom, hogy egyre nagyobb teret nyer a természetből vett inspiráció, a természetes hit, a természetes életmód, amit szellemi szinten a természetmisztika indukál bennünk.

Ennek már vannak jelei, például a biomimikri, ami a természet modelljeit vizsgáló és utánzó új tudományág neve. Valójában nem újkeletű tudományról van szó, hiszen nagyon sok tudós a természetből ellesett példák alapján dolgozta ki a találmányát. Például egy Georges de Mestral nevű tudós vadászatra indult a kutyájával, a kutya szőrébe pedig egy csomó bogáncs került. Ez a jelenség inspirálta a feltalálót arra, hogy 1955-ben megszülessen a tépőzár. A különbség csupán az, hogy most már külön mozgalom és tudományág foglalkozik a természetből másolható mechanizmusokkal.

Nekem ez nagyon szimpatikus.

Emellett abban is bízom, hogy jobban le tudjuk tisztítani a babonás mázakat az asztrológiáról, az ezoterikus tanokról, az energiagyógyászatról és a keleti vallásokról, hogy létrejöhessen egy természetes spiritualitás.

A folyamat eddig úgy néz ki, hogy a világ legelső nagy ideológiája az animizmus volt, amibe belesorolják a sámánizmust is, majd ezt felváltotta a többistenhit, majd ennek helyébe lépett az egyistenhit (többféle verzióban), majd ezt váltotta az ateizmus, azaz a tudományos racionalizmus, és most valami új van kibontakozóban.

Nem visszafelé kell haladnunk és romantikusan gondolni a régi időkre, hogy ott még minden szebb és jobb volt. Mert nem volt az.

Amikor egy hit kedvéért embereket vagy állatokat áldozol, az nem buli, amikor egy isten kegyéért népeket igázol le, az sem túl felemelő, amikor egy szeretetvallás nevében szent háborút indítasz, és 10 ezreket öletsz meg, az sem épp elsőrangú, de amikor az egészet a sutba vágod és elfojtod, az sem megoldás.

Ennyi bukott ideológia után már igazán kisüthetnénk egy lassabb, működőbb, elfogadóbb lelki kenyeret és szerintem ez lenne a természetes spiritualitás.

73 természetes spiri small

Ha mindez valamilyen mértékben sikerül, az ismét azt erősíti, hogy a felnőttség egy magasabb fokára léptünk, mint emberiség.

Összefoglalva az eddigieket, ha a közeljövő felé tekintünk, akkor számolnunk kell az egyenjogúsági mozgalmakkal és azok szélsőségeivel, a fenntarthatóság kérdéseivel és az ezzel kapcsolatos globális megszorításokkal, a digitalizációval, a Great Reset projekttel és az ezzel kapcsolatos forrongásokkal, valamint a finomabb szintről érkező meglepetéssel.

A természetes spiritualitásról és a természetmisztikáról pedig bővebben lesz szó a következő részekben.

A teljes második epizódot itt nézhetitek meg:

Fótos János

Fótos János

Integrál szemléletű tanácsadó és asztrológus
fotosjanos@fotosjanos.hu
+36-20-445-55-57