Örömünnep vagy totális illúzió?

Éppen ma (2022.04.12) áll be pontosan a Jupiter és Neptunusz együttállása, ezért nézzük meg, hogy miként lehetne értelmezni a saját életünkre vonatkoztatva e két archetípus találkozását.

A Jupiter nagyon leegyszerűsítve a bőséget, a kitágulást, a térnyerést képviseli. A Neptunusz pedig valaminek a feloldódását.

Mindez a Halakban történik, amely jegyben mindkét archetípus nagyon otthonosan érzi magát, tehát van hely és késztetés a kibontakozásukra és mondhatjuk, hogy inkább az emelő, pozitív aspektusaik mutatkoznak meg.

Akinek a születési képletében a Halak 24 foka környékén áll fontos alap pillér (Aszcendens, Nap, Hold) vagy a Szűz, Ikrek, Nyilas (ezek a szembenállás és kvadrát jegyek); Skorpió, Rák (ezek a trigon jegyek) szintén 24 foka körül áll kiemelt égitest vagy tengely, akkor majdnem biztos, hogy érzékeli a két archetípus összjátékát.

De nem mindegy, hogy hogyan és milyen szinten.

Sosem lehet egy égi állásnak egyetlen kibontakozását látni a realitásban, épp ezért lássuk, hogy milyen a paletta.

Induljunk a legnyersebb változattól és haladjunk a legfinomabb felé, ahogy azt tettük már egy párszor, amikor az asztrológia és az integrál szemlélet egyszerre szóba került.

03 spirál tanulás small

A Neptunusz és Jupiter kapcsolatában a spirál alján véleményem szerint az alvászavarok, az ételmérgezések, a bódító szerekkel kapcsolatos visszaélések és a szenvedélybetegségek elharapódzása áll.

Akinek dolga van fizikai szinten a fentebbi témák valamelyikével, az a napokban is fokozottan figyeljen és gyakorolja az önkontrollt, vagy kérjen segítséget, ha netán erősödnének bizonyos tünetek.

Fontos, hogy sosem csak úgy magától erősödik fel például egy szenvedélybetegség. Annak mindig van valamilyen belső oka, például egy keserű vagy fájdalmas emlék nagyon élénk újra élese egy álomban vagy konkrét mindennapi szituációban. Egy általánosan, szinte mindenkire kiterjedő Jupiter-Neptunusz együttállásnál természetesen egyénileg kell utánajárni annak, hogy mi ez az emlék, hogyan hat még mindig, miért hat még mindig, mit kellene feldolgozni belőle.

És így lépünk tovább a spirál egy következő szeletéhez, ami szerintem az értelmezések illuzórikussága. Magyarán benézünk valamit.

Hogy nagyon vagy kicsit az egyénfüggő, de a skála ezen szintjén eléggé jellemző a füllentés, hazugság, ferdítés. Ez lehetséges úgy is, hogy nekünk állítanak be valamit szebbnek, jobbnak, kellemesebbnek vagy mi veszünk fel egy olyan szemüveget, amivel egy sokkal ideálisabb képet húzunk valamire, mint az valójában.

Vegyük példának a legutóbbi választások eredménye miatti felháborodást, aminek következtében számos embertől hallható volt, hogy ki akar vándorolni. Itt egyértelmű, hogy a csalódás szemüvegén keresztül leszűkül a valóság egy olyan verzióra, amiben mintha már csak a szenvedés lenne látható a jövőre nézve. Ezzel párhuzamosan pedig pontosan olyan mértékben értékelődik fel a külföld, mint amekkora a csalódás töltése.

Tehát az illuzórikusság sem olyan, hogy csak úgy jön és elveszi a józanságunkat. Kell lennie valamilyen témának, eseménynek, amiből egyáltalán kibomolhat és megérinthet minket. Úgyhogy ha lehet, kezeljük tudatosan a felindulásból kivándorlást, a csalódás alapú szakítást, a fájdalomdús sötét jövőképet és egyben az idealizált külföldet, a felmagasztalt gyors meggazdagodást, a piedesztálra emelt boldog munkavégzést.

Itt léphetünk a spirál következő szakaszára, mert pont a boldogság az, ami megjelenhet a szokásosnál egy sokkal nagyobb mértékben e két archetípus összeállásánál. Ha alapvetően próbáljuk tudatosan élni az életünket és van olyan időszak, amikor szabad folyást engedünk az érzelmeinknek, akkor mostanában is elkaphat minket egy pozitív fuvallat.

Mit értek szabad folyás alatt? Az érzelmekkel „okosan” kell bánni, és nem „okoskodva”. Az utóbbi számomra azt jelenti, hogy felismerem, hogy éppen szomorú vagyok, vagy fáj valami és rögvest megpróbálom átfordítani, magyarán letagadom. Ebből neurózis lesz, vagy más néven frusztráció, ami csak gyűlik és gyűlik. Az okos megoldás nekem azzal jár, hogy az érzelem felismerése még nem katasztrófa és meg lehet neki engedni, hogy előjöjjön. Voltaképp semmi sem gyógyít gyorsabban, mint egy elfogadott és kiengedett töltet.

Ez nem az egész napos panaszkodást vagy a másokra fröccsentett dühöt jelenti. Inkább úgy képzeld ezt el, mintha szülő lennél és a belső óvoda egy tagjával kellene többet foglalkoznod. Tudod, hogy egy kisgyereket nem lehet ész érvekkel meggyőzni. Vagy a dorgálásra vagy az elfogadásra szokott reagálni. Épp ezért a legjobban akkor jársz, ha az elfogadást választod és észben tartod, hogy mint ahogy egy gyermek sem dühöng egész nap, úgy a belső óvodás sem fogja úgymond sok idődet elvenni. Az érzelmek jönnek-mennek.

Ha már van egy minimális rutinunk az érzelmek megengedésében, akkor a Jupiter-Neptunusz együttes archetípusa beindíthatja a flow élményeket, amelyeket kivétel nélkül mindenhol úgy szoktak leírni, hogy egy emelkedett boldogság érzéssel jár.

Itt ugorhatunk is a spirál következő szakaszára és nézzük meg, hogy vajon mi jöhet még elő a flow élményből, a boldogságból?

Nos, a kreativitás.

Ez terjedhet egy gomb nem szokványos felvarrásától, a mulcsos kertészkedésen és a mediterrán konyhán át egészen az ihletett írásig, valamint az inspirált grafikus munkákig.

Nem is tudom felsorolni hány és hány olyan terület van, amiben meg tud jelenni ez a flow szerű kreatív energia és fontos, hogy ez nem csak az egyéni életünk dolgaira értendő.

Egy párkapcsolati helyzet kreatív megoldása, egy gyermeknevelési kérdés humoros kezelése vagy egy beosztottal kapcsolatos feszült helyzet win-win eredménye mind ide tartozik.

Innen léphetünk a spirál következő szintjére, ami folytatva a gondolatmenetet, az összetartozás élményt tudja felerősíteni bennünk.

Itt tegyünk egy különbséget. Ez nem az egótlan összemosódás, amikor felolvadunk egy tömegmanipulációban. Összetartozás élmény pont hogy fejlett egóval lehetséges, amelyben nem önmagunkat adjuk fel, hanem a különbözőség kizárólagosságát. Rájövünk, hogy bizony sokban hasonlítunk a körülöttünk élőkhöz. Ugyanolyan generációs problémáink vannak, ugyanolyan a történelmünk, sokszor nagyon hasonló gyerekkori élményeink vannak, sőt ha nagyon leegyszerűsítjük, akkor mindannyian képesek vagyunk bűntudatot, félelmet, fájdalmat, dühöt, büszkeséget, elfogadást, szeretetet, inspiráltságot, boldogságot érezni, csak a sztori más.

A Jupiter-Neptunusz együttállása, főleg azért, mert ez a Halakban jön létre, arra késztethet minket, hogy toljuk félre jobban az izolációs törekvéseinket, ne hallgassunk arra, aki meg akar osztani minket, valamint nézzünk magunkban mélyebbre és vegyük észre a csendben azt a magot, ami mindannyiunkban közös.

Ezzel meg is érkeztünk a skála felső fokára, ami már inkább a Lélek dimenziója, ahol az úgynevezett szat-csit-ánanda állapotban létezünk. A szat azt jelenti, öröklét, a csit a teljes tudás, az ánanda pedig a végtelen gyönyör (nem szexuális). Mindezt akkor tapasztaljuk, ha a belső gyakorlás olyan fokán állunk, ami ezt már lehetővé teszi, vagy kaphatunk betekintéseket különböző tudatállapotváltó módszerek segítségével, mint például az izzasztókunyhózás, a holotrop légzés vagy a transztánc.

A betekintés természetesen nem maradandó, de motivációul szolgálhat a további fejlődéshez, elvégre nem vagyunk gépek, akik csupán pipálgatják az elvégzendő listát, minden nap töretlen kitartással gyakorolva. Mivel vannak érzelmeink, vannak botlásaink is, sőt hatalmas hibákat tudunk elkövetni, melyek visszavetnek minket valamennyire az úton. De hogy a fejlődés ne egy szürke zarándoklatnak tűnjön, a gondviselés néha beköszön akár egy transzon vagy ihletett tájképen keresztül és felvillanyoz minket.

Aki teheti, mostanában keresse többet a természet közelségét, a szépművészeti kiállításokat, a hiteles spirituális emberek társaságát vagy programjait. Nem kizárt, hogy a szokásosnál mélyebb megélésekben lesz része.

A spirálról tehát röviden ennyi.

Látható, hogy e két archetípus nagyon széles palettán tudja bennünk bemozgatni, amit éppen lehet.

A fizikai tünetektől kezdve, az egótlan illuzórikusságon és boldogságon át egészen a kreativitásig és a lelki dimenzió megtapasztalásáig. Visszatérve a bevezetőbeli gondolathoz, én nagyobb esélyt adnék a spirál felső fokainak, a magasabb tapasztalásoknak.

Ami nagyon fontos, hogy nem az értékünk vagy érdemességünk szerint tapasztaljuk a fokokat.

Mivel minden emberben ott a Lélek, ezért mindannyian ugyanolyan értékesek vagyunk, de egyéni szinten ez a belső mag van, amikor nagyon sok réteggel be van fedve. Az értékességünk tehát nem mindig sugárzik át annyira észrevehetően, hiszen az emlékek, történések, címkék befolyásolják.

Egy olyan gondolattal persze, hogy „Tartsd már értékesnek magad!” nem lehet a rétegeket félresöpörni. 🙂 Nem hiszek abban, hogy agyalással, tanácsokkal, olvasással, előadásokkal a rétegek feloldódnának.

Ami beválik, az az egyéni belső munka, segítővel vagy anélkül, de ezt nem tudjuk megspórolni.

A spirál megélése tehát attól függ, hogy ki hol áll éppen a fejlődési folyamatában. Mennyi réteget sikerült eddig lehántani arról a bizonyos belsőről.

Emellett pedig az is fontos, hogy a skála minden fokát megélhetjük akár egy nap alatt.

Én például napok óta alvászavaros vagyok, ami a skála alsó szintje, de képes vagyok megírni egy ilyen hosszabb cikket (aztán majd ti megmondjátok, hogy mennyire tetszett 🙂 ), ez lenne ugye a fentebb említett kreativitási szint. Képes voltam tegnapelőtt eldönteni egy fontos dolgot, ami még mindig nagy boldogságot okoz és képes vagyok a kinti madárcsicsergéstől úgy érezni magam, mintha másodpercekre kiszakadnék a megszokásokból, ami lehet, hogy már a felső szintek felé tartó élmény.

Szóval senki se döngölje magát a talajba azért, mert egy alacsonyabb sáv tünetét tapasztalja. Ez csupán annyit jelent, hogy egy én-rész ott ragadt valamiért és fel kellene tárni, hogy miért.

A feltárás pedig ahogy korábban említettem, inkább belső munkát vagy asztrológiai elemzést igényelne.

Kellemes inspirálódást és emelkedett flow élményeket kívánok mindenkinek! 🙂

Ha szeretnél mélyebben megismerkedni a belső világoddal, akkor jelentkezz be egy asztrológiai elemzésre, vagy olvasd el mit nyújt a coaching folyamat és válassz a csomagok közül.
Fótos János

Fótos János

Integrál szemléletű tanácsadó és asztrológus
fotosjanos@fotosjanos.hu
+36-20-445-55-57